LAGA SPELPLAN

Så lagar du märken i spelplanen - efter ett misslyckat slag

LAGA SPELPLAN

Varje gång man slår upp lite- torv från spelplanen, tar banan stryk. Vi har faktiskt sönder vår egen lekplats och måste hjälpa den att läka såren. Så här gör du.

Vad sker egentligen när man missar klotet så att det blir ett märke i gräset?Själva gräset har faktiskt mest tryckts ut mot kanterna, och inte neråt som man kan tro. Det är därför vi måste trycka tillbaka gräset, inte lyfta upp jorden.

  • • Ett olagat sår på spelplan tar mycket lång tid att läka och gräset dör snabbare än man tror.
  • • Olagade märken inbjuder till oönskade grässorter.
  • • Gräsytan ska förbli jämn.
  • • Spelplan ska vara grön och inte brunprickig.

SÅ LAGAR DU:

1) Ha alltid greenlagare med dig i fickan.

2) Ha rätt greenlagare. Det finns olika modeller i diverse material. Smala, tjocka, långa och korta, i stål eller plast. Vilken som passar dig är personligt så testa olika. Om du inte är nöjd med resultatet kan det faktiskt vara så att du gör allt rätt men att en viss greenlagare inte passar dig.

3) Inspektera skadan. Vilken metod du ska använda beror på vilken typ av skada du orsakat. Se därför efter om det finns gräs kvar i den skadade ytan? Går det att rädda? Är det bara såbädd i hålet? Har en gräsbit flugit iväg?

4) Tryck inåt, lyft inte. I 99 fall av 100 har gräset tryckts ut mot sidorna, inte neråt. Om en liten grästorva lämnat turfen behöver du inte lägga tillbaka den i hålet. "Låna" istället gräs runtomkring och tryck in mot gropen. Sätt ner greenlagaren en knapp centimeter från märket och tryck in mot mitten. Oftast räcker det att trycka från två-fyra håll men är skadan stor kan det behövas mer än så.

5) Du får bara Lyfta uppåt. Dukan försiktigt lyfta upp gräset med greenlagaren horisontellt. Försök att komma under sänkan och använd hävstångsmetoden. Efter det bör du trycka inåt som vanligt.

OBS! Tänk på att inte trycka undan gräs bakom greenlagaren eller dra upp rötterna eller underlaget så du lämnar en brun fläck.

6) Gör om, gör rätt. Efter att du lagat ditt märke kan det fortfarande se ut som en brun fläck. I så fall kan du alltid göra om.

7) Öva, öva, öva. Du kanske inte gör så många skador själv och blir därför osäker när du gör ett märke. Om du går runt lite på spelplan kommer du garanterat hitta ett par olagade märken som någon glömt. Testa och öva på dem.

8) Byt verktyg. Det går att laga med en golfpeg, kniv eller sax. Till och med en pinne. För vissa kan faktiskt en golfpeg fungera bättre än en svårhanterad greenlagare. Använd samma princip och tryck in mot gropen. Men tänk på att inte bryta av peggen så ena halvan fastnar i marken och senare i gräsklipparen.

LAGA SPELPLAN

Så lagar ett kraftigt märke där en tova åker iväg.

Så här gör du!

• Återplacera torvan åt rätt håll.

• Jämna till genom att trampa på torvan och området omkring skadan.• Nita aldrig fast torvan med en peg eller pinne. De fastnar bara i gräsklipparen och torvan dras upp igen. Om den är korrekt återplacerad kan gräsklipparen åka över och till och med klippa gräset, även om torvan inte vuxit fast än.• Lägg tillbaka andras torvor.