OLIKA KROCKETSPEL

De mest "dastardly" aspekterna av spelet kan ha varit förbjudna 1920, men krocket är fortfarande så spännande, hård flirtig som du vill ha ....

GARDEN CROQUET

är väl det många av oss som är uppfödda med och kanske tidigt fick avsmak för när man under förödmjukande former blev "krockad" ut i krusbärsbuskarna av någon som tyckte det var roligare att lägga krokben än att spela mot bågen.  Klubborna inköpta i en påse av nylonnät på någon bensinmack med bågar av tunn ståltråd.

Så långt ifrån riktig krocket som man kan komma, i alla fall vad det gäller det där med att bli krockad, för i engelsk krocket kan man visserligen krocka andra, men det egna klotet får inte hållas på plats med foten som i bilden ovan, utan far iväg det också och blir liggande där det ligger (i alla fall i Golf Krocket som är den form av krocket the W&T spelar). Fördelen med att "krocketera" kan därför plötsligt bli ombytt till ett sämre läge, beroende på skicklighet och tur. 

GOLF CROQUET

Golfkrocket är den form av krocket som vunnit mest i popularitet världen över och det är också den form av krocket som vi i huvudsak spelar i the W&TCC. Helt kort kan golfkrocket beskrivas som alla spelares jakt på att först komma igenom nästa båge. och nästa, och nästa. Först till sju poäng (1 poäng per passerad båge) har vunnit.

Efter att en spelare har passerat en båge och kammat hem en poäng är den bågen historia. Ingen annan ska klara den bågen innan han kan fortsätta till nästa, utan alla spelar vidare mot nästa båge och ett underläge vid föregående båge kan fort förvandlas till ett övertag vid nästa. På så sätt är golfkrocket ett snabbt och variationsrikt spel där varje spelare får spela lika många slag i tur och ordning.

Man spelar antingen Singel (två spelare spelar med var sina två klot) eller Dubbel (fyra spelare spelar i lag om två, där varje spelare spelar med ett klot).


https://www.youtube.com/watch?v=CXNryWmgejg en mycket bra och informativ introduktionsvideo från Basingstoke Croquet Club.

CROQUET RICOCHET

Ricochet kan sägas vara första steget på väg från Golf Croquet till  Association Croquet. Här spelar man med var sitt klot max tre spelare och det fjärde klotet, det gula, ligger ute på planen som en hjälp att krocka emot och vinna fortsatt poäng att spela vidare.

Spelet ger ett extra poäng vid roquering (krockering av en annans klot eller det gula klotet) varvid det egna klotet plockas upp från platsen där det hamnat och läggs kloss intill på valfri sida av  klotet som roquerades. Härifrån spelas vidare och genom att i slaget rubba klotet vid sidan, om än aldrig så lite, varvid erhålls ett nytt extra slag. På så vis kan man transportera sig över planen stegvis genom att i varje spelomgång roquera och sedan croquera vart och ett av de andra kloten på planen och förhoppningsvis göra en bågpassage (vilket ger ytterligare poäng att spela vidare), varefter man kan upprepa proceduren till nästa båge (s.k. Break). Är man riktigt skicklig och taktisk kan man genom att bygga flera sådana Breaks göra båge efter båge utan att de andra spelarna kommer in i spelet. Ett lite mer krävande och taktiskt spel med stora krav på skicklighet och strategiskt tänkande.